Accessibility icon

Advent u Funtani 2022.

Objavljeno: 1. prosinca 2022. u kategoriji

Prigodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ Funtana i ove je godine pripremila raznovrstan program u kojem će moći uživati djeca i njihovi roditelji, ali i svi mještani Funtane.

U nastavku ove vijesti u cijelosti prenosimo priopćenje za medije Udruge za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ Funtana:

“Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ iz Funtane priprema već 5 godina zaredom prigodan božićni program namijenjen djeci pod već prepoznatljivim nazivom Advent u Funtani #vjeruj. U programu kojeg je pripremila Udruga moći će uživati djeca i svi odrasli koji žele osjetiti božićni ugođaj. Iz Udruge pozivaju sve da s djecom posjete njihove radionice i da se uključe u stvaranje Božićne čarolije kroz zajedništvo i veselje:

Jaslice u prirodnoj veličini
27.11.2022. – 6.1.2023.
Ispred župne crkve sv. Bernarda

Prošle su godine ispred župne crkve sv. Bernarda u Funtani prvi put postavljene jaslice u prirodnoj veličini, a ove godine u još sjajnijem izdanju ponovno će krasiti centar mjesta. Pomno osmišljeni detalji i prigodno osvjetljenje noću će jaslicama dati posebnu božićnu i čar.

Sv. Nikola u Funtani
Dolazak sv. Nikole i prigodni igrokaz u izvedbi Zemlje Zabave iz Pule
04.12.2022. 11.30 h
Župna crkva sv. Bernarda

U nedjelju 4.12.2022. u 11.30 h djecu će u Crkvi iznenaditi čaroban lik koji će svojom čarolijom dogovoriti posjet jednog djeci omiljenog sveca – sv. Nikole.

Sijanje božićne pšenice
Kreativna radionica
09.12.2022. 17.00 h
Župni dvor Funtana

Ususret Sv. Luciji 09.12.2022. održati ćemo radionicu sadnje pšenice.
Na radionicu je potrebno donijeti najlon čarapu, ostali materijal je osigurala Udruga.

Sandučić Djeda Božićnjaka
11.12. – 21.12.2022.
Poštanski ured Funtana

Od 12.12. do 21.12.2022. ispred poštanskog ureda u Funtani biti će postavljen jedan čarobni sandučić. Crvene je boje, a poslan je sa Sjevernog Pola i pripada bjelobradom djedici s dalekog sjevera – Djedu Božićnjaku. Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ pobrinut će se da pisma stignu na Sjeverni pol u dom Djeda Božićnjaka. Nadamo da će veseli djedica ispuniti koju želju iz dječjih pisama.

Orašar
Animacijsko – kreativni program/radionica inspiriran baletom P.I. Čajkovskog
14.12.2022. 17.00 h
Župni dvor Funtana

Orašar je jedan od najljepših i najpoznatijih baleta u svijetu. Bajkovit, maštovit, inspirativan… Radnja Orašara odvija se na sam Božić, a nema Božića bez božićnog drvca. Uz pomoć naših malih prijatelja, okitit ćemo božićno drvce, potom će oko nas, kao u Orašaru, pahulje zaplesati svoj ples…. da, past će nam snijeg. I tada Advent može započeti. Kakav bi Svijet slatkiša bio bez pravih, slatkih i neodoljivih slatkiša. Napravit ćemo ih sami. U raznim radionicama sa kojih će djeca odlaziti ližući prstiće. Poigrat ćemo se s čokoladom, kušati čokoladu iz čokoladne fontane. Clara i njen princ, u Clarinom su snu putovali svijetom. Posjetili su Španjolsku, Arabiju, Kinu, Rusiju. U kreativnim kutićima izrađivat ćemo za dečke vojničke kape poput one kakvu je nosio Orašar, a djevojčice mogu donijeti svoje omiljene lutkice za koje ćemo izrađivati prave baletne suknjice ili mogu ukrašavati ukosnice za kosu. A za sve male klinceze koje sanjaju o tome kako će, kada narastu, postati balerine i zaplesati ples pahulja u Orašaru, tu je mala škola baleta. Na pravoj baletnoj štangi, odjevene u pravu baletnu suknjicu od tila, uz pomoć prave balerine, napravit će svoje prve baletne korake… Radionica je besplatna i sav materijal je osiguran od strane Udruge.

Boje odgoja
16.12.2022.
Predstava Teatra Tirena
OŠ Vladimira Nazora Vrsar

Živimo u svijetu koji nam i prije no što se rodimo “daruje” paket pravila, uputa i očekivanja. Taj paket pokriva sve – od toga kako trebamo izgledati, kako se trebamo ponašati, kako trebamo razmišljati pa čak i što bismo trebali osjećati. Unaprijed određuje naš položaj u društvu i propisuje što nam je sve dopušteno, a što zabranjeno. Zašto su ženski “paketi” roza, a muški plave boje? Kako je uopće došlo do toga da su boje postale rodne odrednice? I što se dogodi kad Plava i Rozi jednog dana odluče da im je svega dosta i pokušaju dati otkaz? Predstava obrađuje tematiku rodnih stereotipa na inovativan i duhovit način, namijenjena je adolescentskoj populaciji, edukativnog je karaktera i sadrži odgojno-obrazovnu dimenziju. Predstava je namijenjena učenicima viših razreda OŠ Vladimira Nazora Vrsar.

Izrada tradicionalnih božićnih kolača
Radionica za djecu
Župni dvor Funtana
22.12.2022. 17.00 h

Udruga poziva svu djecu i roditelje na radionicu izrade božićnih kolača u Župni dvor Funtana. Na radionici će se već tradicionalno izrađivati i peći kolači, prigodno pakirati uz veselje i božićne pjesme. Proces izrade tradicionalnih kolača ne bi bio moguć bez recepta iskusnih nona koje će ga podijeliti s roditeljima i djecom. Kolačići su namijenjeni kao dar starijim stanovnicima Funtane koje iz godine u godinu uveseljavamo našim malim i slatkim poklončićima. Cilj radionice je djeci prikazati zajedničku izradu tradicionalnih kolača, zajedništvo, darivanje i međusobno pomaganje. Radionica je besplatna i sav materijal je osiguran od strane Udruge, a s djecom je obvezan prisustvovati jedan od roditelja.

Božićna šetnja kroz Funtanu
23.12.2022. 16.30 h
Trg sv. Bernarda Funtana

Kao i prethodnih godina sa Trga sv. Bernarda oživjeti ćemo blagdanske ulice Funtane. Cilj je da se okupi što veći broj ljudi dobre volje koji bi šetnjom kroz mjesto Funtanu, druženje i pjesmu darivali starije Funtanjane prethodno napravljenim kolačićima uz čestitku za predstojeće blagdane. Stoga pozivamo sve mještane da nam se pridruže u šetnji . Šetnja završava ispred župne crkve sv. Bernarda gdje nas čeka topli čaj i okrjepa, pjevanje pjesama i poneko iznenađenje… Za šetnju je potreban Božićni dress code (kapice, majice, šalovi, zvončići) te su obvezne lampice ili lampioni.

U duhu darivanja istog dana će na Trgu sv. Bernarda volonteri humanitarne udruge “NAŠ SAN ZA NJIHOV OSMJEH” Pula na svom štandu sakupljati namirnice i potrepštine za potrebite stanovnike Istarske županije. Lista potrebnih namirnica biti će objavljena naknadno. Uključite se u zajedničku akciju i uljepšajte nekome Božić!

Dječji doček Nove godine
31.12.2022. 10.00 h
Polivalentno betonsko igralište na Perilima

Priliku da isprate Staru godinu prvi će imati najmlađi Funtanjani, i to točno u podne na Perilima u Funtani. Zemlja zabave iz Pule pripremit će pregršt iznenađenja za nezaboravan doček 2023. godine. A neće nedostajati ni prigodan dječji domjenak te neizostavni šampanjac točno u 12 sati. A naravno pozvani su i roditelji da donesu svoj te sa svojim najmlađima uđu u 2023. što bolji i veseliji. Kako bi nam doček bio veličanstven dječji dress kod će biti: svečana novogodišnja odjeća. Zadnji je dan u godini dajte si oduška!

Pozivamo sve da sudjeluju u našem programu kojeg smo pripremili s posebnim veseljem kako bi omogućili djeci čarobne trenutke u najčarobnijem dobu godine – Adventu… Preostaje nam samo da ne zaboravimo da ako vjerujemo u čaroliju da će se ona i ostvariti!

Želimo svima sretne blagdane i vidimo se u Funtani!”

Program – Advent u Funtani 2022.

Arhiva novosti