Accessibility icon

Četrnaest obitelji i samaca dobilo ključeve stanova

Objavljeno: 8. kolovoza 2014. u kategoriji

Četrnaest vlasnika preuzelo je danas ključeve svojih stanova u tri zgrade u Dalmatinskoj ulici u Funtani, izgrađenih u sklopu programa poticane stanogradnje (POS).

Ključeve im je uručila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš te izrazila zadovoljstvo što je ova investicija započeta lani krajem kolovoza okončana u svega jedanaest mjeseci. Rekla je kako  je gradnja POS stanova važna jer se omogućava građanima da dođu do svog stana po povoljnoj cijeni, a pri tom domaće tvrtke dobivaju posao.

Po metru 989 eura

– Ono što za jedan Split znači POS od 400 stanova ili za Zagreb onaj od 500 stanova, za Funtanu srazmjerno znači još više ovaj POS od četrnaest stanova. U tri objekta izuzetno su kvalitetni stanovi po cijeni od 980 eura po četvornom metru i sigurna sam da je na ovom području bilo kakvu nekretninu po toj cijeni apsolutno nemoguće kupiti. To znači da je država uložila dio svojih sredstava i da je bio dobar dogovor s općinom. Tamo gdje je dobar dogovor s jedinicama lokalne samouprave to je moguće, a na području Istarske županije imamo dobra iskustva. Gradimo u Puli i drugim gradovima manje objekte koji su primjerni i izuzetno kvalitetni. Ne bih imala ništa protiv da ovdje imam stan, kazala je ministrica.

U tri je zgrade izgrađeno četrnaest stanova kvadrature od 40 do 65 metara, ukupne neto korisne površine od 718 kvadrata. Program POS-a provodi Agencija za pravni promet nekretnina (APN), a u Funtani zgrade je projektirala tvrtka Gin Company iz Zadra, nadzor je povjeren zagrebačkoj tvrtki Jurcan projekt, a radove je izveo Rog iz Darde. Ugovorena cijena stana iznosi 983,28 eura po kvadratu. Investicijska vrijednost projekta je 5,3 milijuna kuna (oko 706 tisuća eura) od čega je državnih poticajnih sredstava 920 tisuća kuna (oko 123 tisuće eura).

Općinski načelnik Mladen Grgeta zahvalio se svojim suradnicima i prijašnjoj vlasti na trudu uloženom u realizaciji ovog projekta. Održana su dva kruga natječaja za iskazivanje interesa i ovime su zadovoljene sve potrebe stanovnika za stanovima, te će ukoliko se ponovo ukaže potreba, ići ponovo u realizaciju projekta, jer postoji mogućnost dodatne izgradnje na istoj parceli. Općina je za program osigurala parcelu, do zemljišta dovela struju, vodu, kanalizaciju i telefonski priključak te vlasnike oslobodila plaćanja komunalnog doprinosa.

Povoljna cijena

Jedan od onih koji su preuzeli ključeve stana je Đoni Prekalj, koji će u svoju garsonijeru useliti sam.

– Počeo sam pratiti program POS stanova od samog početka pa kad se otvorio natječaj, odmah sam se prijavio. Do sada sam živio u kući sa obitelji i htio sam imati svoj stan. Zadovoljan sam, kupnju stana ću financirati sa nešto ušteđevine, a ostalo preko kreditne linije što se u slučaju POS stanova isplati, jer su povoljnije kamate. Uselit ću se uskoro, moram još nabaviti kuhinju i namještaj, kaže Prekalj.

Snježana Degrassi u stan će se useliti sa suprugom i djetetom, a kako kaže jedva su čekali da uđu, pa će već sutra nešto improvizirati od namještaja.

– POS stanove smo gledali i prije. Malo smo imali problema u početku sa dokumentacijom, ali sve smo riješili. Velika nam je pomoć bila i u općini. Mislim da je ovo zaista povoljna cijena i teško da bi nešto drugo mogli naći ovdje u blizini. Financirat ćemo se kreditom, a nešto vlastitim sredstvima, kaže Degrassi.

Izvor: Glas Istre (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)

Arhiva novosti