Accessibility icon

Dan Općine Funtana: Uskoro dovršenje vrtića

Objavljeno: 22. kolovoza 2014. u kategoriji

U srijedu, 20. kolovoza 2014. godine, povodom Dana Općine Funtana i Dana iseljenih Funtanjana, na trgu ispred crkve Sv. Bernarda održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Funtana. 

Sredinom rujna bit će gotovi radovi na novoj zgradi dječjeg vrtića i izvršen tehnički pregled, nakon čega slijedi opremanje soba, nabava opreme za kuhinju, te uređenje dječjeg igrališta, a ustanova će prve polaznike primiti nakon zimskih praznika, najavio je općinski načelnik Mladen Grgeta na svečanoj sjednici kojom je u čast funtanjanskog zaštitnika sv. Bernarda obilježen općinski praznik i Dan iseljenih Funtanjana. Kapacitet vrtića u središtu mjesta bit će za šezdeset djece, od kojih jedna jaslička i dvije vrtiće skupine. Osim ovog, jednog od najvažnijih projekata u općini, načelnik je istaknuo i izgradnju prometne infrastrukture.

Do iduće sezone autokamp

– Projekt obnove državne ceste na području naše općine je pri samom kraju, u suradnji s Hrvatskim cestama dogovorena je obnova kompletne dionice državne ceste kroz Funtanu, izgradit će se rotor na ulazu u Zelenu lagunu, rotor na ulazu u samo naselje kod skretanja za autokamp Puntica, te bi se uz cijelu dionicu ceste izvela pješačko-biciklistička staza. Zahvaljujem Hrvatskim cestama na odluci da se naša dionica uvrsti u njihov plan gradnje državnih cesta, a hvala i Plavoj laguni koja se uključila u sufinanciranje projektne dokumentacije, rekao je Grgeta. Podsjetio je kako su zbog poboljšanja prometne infrastrukture u proteklom razdoblju izgradili dva parkirališta u mjestu, te prometnicu koja povezuje Ribarsku ulicu s onom Frane Blečića, gdje je uz asfaltiranje uređena i oborinska odvodnja. Dodao je kako uz infrastrukturne objekte planiraju i sadržaje koji će dodatno obogatiti turističku ponudu naselja, a jedna od njih je uređenje zone Šterne i Perila čiji se početak očekuje nakon turističke sezone.

Grgeta se osvrnuo i na učinjeno u proteklih godinu dana, u kojima je usvojen urbanistički plan uređenja ugostiteljsko-turističke namjene Zelena laguna čijim su se donošenjem stvorili uvjeti za razvoj novih sadržaja na tom području, od kojih su za neke već pokrenuti projekti. Jedan od njih je manji autokamp koji će se realizirati do početka iduće turističke sezone. Osim toga, pokrenute su i izmjene prostornog plana općine temeljem kojih će se na području između Funtane i Bijele uvale stvoriti nova zona za razvoj sporta i rekreacije. U tom smjeru izrađeno je i programsko rješenje uređenja plaže uz šetnicu Funtana-Bijela uvala na temelju kojeg su kroz natječaj Ministarstva turizma dobili 350 tisuća kuna za izradu cjelokupne projektne dokumentacije. Grgeta je podsjetio i na nedavnu podjelu ključeva vlasnicima 14 stanova u novim zgradama izgrađenim u sklopu programa poticane stanogradnje (POS).

Nagrade za sportske uspjehe

Čestitke je uputio i dobitnicima općinskih nagrada i priznanja  koji su kako je istaknuo, primjer kako se upornim radom, treningom i talentom mogu postići zavidni rezultati. Jedna je nagrada dodijeljena školskom sportskom društvu Osnovne škole Vladimira Nazora iz Vrsara, točnije odbojkašicama petih i šestih razreda i njihovom voditelju Gojku Vekiću za osvojeno prvo mjesto na državnom prvenstvu u odbojci. Drugu nagradu “Sveti Bernardo” dobio je odbojkaški klub Funtana-Vrsar i to seniorke za osvojeno prvo mjesto u Drugoj državnoj ligi i prelazak u viši rang natjecanja, te kadetkinje za osvojeno prvo mjesto u Županijskoj ligi. Zahvalnice su dobili Zvonko Liović zbog podizanja ugleda Funtane svojim uspjehom, jer je lani obranio doktorsku dizertaciju pod nazivom “Homerova interpretacija osobnih imena” na poslijediplomskom studiju Humanističkih znanosti Sveučilišta u Zadru. Zahvalnicu je u njegovo ime primio brat Albert Liović. Drugu je zahvalnicu dobio Ivan Lajtman trener nogometnog kluba Funtana zbog podizanja ugleda mjesta i uspjeha u trenerskom vođenju kluba i osvajanju prvog mjesta u Prvoj županijskoj ligi i prelazak u Četvrtu hrvatsku ligu.

Svečanoj sjednici održanoj na trgu kraj župne crkve sv. Bernarda prisustvovali su brojni mještani, dugogodišnji turisti i predstavnici susjednih općina i javnih službi i institucija. Proslava Dana općine i blagdana sv. Bernarda nastavlja se sutra boćarskim turnirom, dječjim igrama i sajmom domaćih proizvoda na rotondi. Zabava i ples nastavljaju se u večernjim satima uz klapu Rišpet i Funbox bend. Nedjelju u 9 sati otvara defile limene glazbe iz Svetog Lovreča, a navečer su na programu koncerti grupe Magazin i The Night Express.

Nagrade Turističke zajednice Funtane

Na sjednici su dodijeljena i priznanja i nagrade općinske turističke zajednice u akciji “Moj balkon-okoliš je najljepši”. Nagrade su uručili Grgeta i direktorica TZ-a Ana Milohanović Čehić, a dobili su ih Ondina Žužić za najljepše uređenu okućnicu, Marčela Čoga za najljepši balkon, te konoba Liović za najljepše uređeni okoliš u kategoriji poslovnih objekata. TZ je dodijelio zahvalnicu i dugogodišnjem gostu i prijatelju Funtane, Frančišeku Prevecu iz Ljubljane koji s obitelji već 40 godina odmor provodi u Funtani gdje je stekao mnoge prijatelje. 

(Izvor: Glas Istre, napisala i snimila V. HABEREITER)

Arhiva novosti