Accessibility icon

Humanitarna akcija ”Pomoć obitelji Zović”

Objavljeno: 6. travnja 2016. u kategoriji

U Funtani je jučer održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena humanitarna akcija za obitelj Zović iz Funtane, koji su izgubili kuću i najveći dio sve svoje imovine u požaru koji je izbio 9. ožujka ove godine. Više informacija o humanitarnoj akciji dostupno je u nastavku ove vijesti.

Općinski načelnik Mladen Grgeta istaknuo je kako je Funtana odlučila staviti glave skupa i pomoći svojim sumještanima u nevolji.

Pomoć je krenula odmah, spontano, već za vrijeme samog požara, kad su mještani dali značajan doprinos lokaliziranju i gašenju požara, što je spriječilo da posljedice budu još gore.

Nekoliko dana nakon požara, okupilo se nekoliko desetaka mještana koji su zajedničkim snagama očistili požarište.

Obitelji Zović osiguran je nužni smještaj u župnom stanu u Funtani, a obitelji je osigurana pomoć oko osnovnih životnih potrepština.

Općina je bila i jest koordinator svih aktivnosti, ali valja naglasiti da su se odmah maksimalno uključili brojni drugi akteri društvenog života Funtane: Župa, udruge, privrednici, komunalno poduzeće Puntica d.o.o. te brojne obitelji i pojedinci, na čemu im je načelnik od srca zahvalio.

Na kraju je istaknuo kako je Funtana pokazala i pokazuje veliko zajedništvo i solidarnost, što ga kao čelnika Općine, ali prvenstveno Funtanjana, iznimno raduje.

 

Predsjednik Općinskog vijeća Marin Tonković rekao je kako je pokrenuta humanitarna akcija pomoći za obitelj Zović u kojoj je cilj skupiti što je moguće više sredstava za obnovu njihove obiteljske kuće koja je gotovo u potpunosti uništena.

Cilj je skupiti novčana sredstva, za što je otvoren poseban žiro račun, ali pomoći se može i kroz donaciju potrebnog materijala ili radne snage za obnovu kuće.

Broj računa za uplatu je HR03 2380 0061 5100 0202 0, otvoren kod Istarske kreditne banke Umag.

Za sva pitanja i ponudu druge vrste pomoći, pozvao je zainteresirane da se obrate u općinsku upravu Općine Funtana (telefon 052/445-442, e-mail funtana@funtana.hr).

Naglasio je kako je sreća u nesreći da u ovoj tragediji nije bilo ljudskih žrtava, ali šteta je tolika da obitelj Zović neće moći „stati na noge“ ukoliko im se materijalno ne pomogne. Troškovi će biti ogromni, stotine tisuća kuna po okvirnim troškovnicima (ovisno o razini zahvata), i svaka, pa i najmanja pomoć je više nego dragocjena. Istaknuo je kako vjeruju da će i Funtanjanke i Funtanjani, ali i privredni subjekti i građani ostatka Istre i Hrvatske, dati svoj doprinos da se ljudima osigura krov nad glavom.

 

Marin Grgeta, županijski pročelnik i Funtanjan, naglasio je kako će humanitarna akcija biti otvorena do kraja svibnja, ali da će se po potrebi i produžiti, te da se planiraju i moguće dodatne aktivnosti, poput primjerice humanitarne fešte na rivi.

 

Đankarlo Milokanović, direktor Puntice d.o.o. i predsjednik Nogometnog kluba Funtana istaknuo je kako je poseban račun otvoren na ime kluba, jer je tako bilo najjednostavnije, a sve je napravljeno po propisima koji reguliraju tu tematiku te uz potrebne suglasnosti Ureda državne uprave, kako bi akcija bila što učinkovitija i transparentnija.

 

Na kraju su se prisutnima obratili Milena i Milan Zović, vidno dirnuti aktivnostima koji se poduzimaju kako bi im se pomoglo, posebno se zahvalivši Općini Funtana, Župi koja im je pružila privremeno boravište te svima koji su se uključili i koji će se uključiti u akciju prikupljanja pomoći.

Arhiva novosti