Accessibility icon

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća

Objavljeno: 12. prosinca 2016. u kategoriji

U petak, 09. prosinca 2016. godine, povodom 10. godišnjice osnutka Općine Funtana-Fontane, u Područnom dječjem vrtiću u Funtani održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Funtana-Fontane. 

Svečanom sjednicom općinskog Vijeća Funtana je proslavila deseti rođendan. Osnovana je 11. prosinca 2006. i od tada djeluje bez teškoća, rekao je predsjednik općinskog vijeća Marin Tonković gostima i uzvanicima, među kojima su bili istarski župan Valter Flego i predstavnici prijateljskog Bihaća.

Dobra suradnja

Naglasivši kako su u tom razdoblju pažljivim upravljanjem resursima i potencijalima poboljšana komunalna opremljenost i javni standardi.

– Mislim da je realizacija komunalnih i društvenih projekata učinila naše mjesto boljim i poželjnijim za život, istakao je Tonković. Naglasivši kako je zajednički zadatak da se stečeni standardi zadrže i poboljšaju. Veliki doprinos tomu dali su općinska uprava i općinsko komunalno poduzeće, Turistička zajednica, uspješna suradnja s Gradom Porečom i susjednim jedinicama lokalne samouprave, ali bez konstruktivnog rada Općinskog vijeća mnogi bi od realiziranih projekata izostali, stoga je Tonković zahvalio svim bivšim i sadašnjim vijećnicima na njihovom doprinosu. Posebno je zahvalio Tomislavu Čogi, prvom na čelniku Funtane i bivšim predsjednicima vijeća Tomislavu Barišiću i Mariji Kaurloto.

Općinski načelnik Mladen Grgeta dodao je kako se od početka krenulo ambiciozno, tako da su prvi koraci bili vezani uz donošenje Prostornog plana uređenja općine kojim su definirane smjernice razvoja, od definiranja građevinskih područja, poslovne zone i prostora namijenjenih turizmu.

– Ne mogu se ne prisjetiti entuzijazma koji nas je pokretao u tim nastojanjima. Svakako veliki su obol u tom trenutku dali moj prethodnik Tomislav Čoga, pročelnik Andrea Štifanić, Ondina Žužić, zadužena za prostorno uređenje i neumorni Tomislav Barišić, istakao je Grgeta. U nastojanjima podizanja životnog standarda mještana poticanom stanogradnjom riješeno je stambeno pitanje 13 mladih obitelji, a izgradnjom vrtića dugoročno je riješen problem predškolskog odgoja. Produženim boravkom, zimovanjem i raznim programima s nadarenom djecom zadržani su visoki standardi obrazovanja mladih. -Međutim, tu ne želimo stati, smatramo da Funtana može i zaslužuje bolje, istakao je Grgeta. Poglavito u uređenju prometnica, odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda. Na taj se način osigurava okruženje, koje Funtanu čini još poželjnijom turističkom destinacijom. Kao destinacija s najviše broja noćenja po sta novniku u Hrvatskoj, Funtana će ove godine doseći 1,6 milijuna noćenja. Budući da je turizam glavni pokretač razvoja pokrenuti su projekti uređenja plaža, što će svakako unaprijediti, već i onako dobru suradnju s ovdašnjim turističkim poduzećima. Grgeta je istako dobru suradnju s Hrvatskim vodama u projektu oborinske odvodnje koji se nastavlja iduće godine, a očekuje se i rekonstrukcija državne ceste kroz Funtanu.

– Vjerujem da nakon što smo mi, kao općina financirali izradu projektne dokumentacije i ishodili dozvole za gradnju u sljedećoj godini, nakon turističke sezone, možemo očekivati da konačno započnu radovi, rekao je Grgeta. Na većini razvojnih projekta ovog kraja radio je ovog ljeta preminuli Marin Grgeta, stoga mu je načelnik uputio posebnu zahvalu.

Čestitka župana

Ovih je dana obilježena 25. obljetnica ustroja 154. brigade HV u čijim se redovima borio i u Oluji poginuo Funtanjan Stipan Liović. Čestitke slavljeničkoj Funtani uputio je i župan Flego, dodajući kako su ostvareni rezultati za sredinu poput Funtane impozantni, ali kako prostora za poboljšanja itekako ima. Nažalost jedinicama lokalne samouprave na putu razvoja stoje prepreke centralizirane države, kada bi se to promijenilo i kada bi se, kako kaže Flego, naša Hrvatska decentralizirala, i u ovakvim bi se malim sredinama, na općudobrobit, to itekako osjetilo. 

Zahvalnice zaslužnima

U povodu 10. obljetnice utemeljenja općinsko je vijeće za doprinos razvoju općine zahvalnice dodijelilo: Tomislavu Čogi, bivšem Općinskom načelniku, Tomislavu Barišiću, bivšem predsjedniku Općinskog vijeća i Mariji Kaurloto, bivšoj predsjednici Općinskog vijeća. Adrijana Ciceran dobila je zahvalnicu za promicanje ugleda i imena Općine Funtana. Grad Bihać dobio je zahvalnicu za obilježavanje i održavanje mjesta stradavanja hrvatskog branitelja Stipana Liovića, Šefik Smlatić i Nedžad Dedić za obilježavanje i održavanje mjesta Liovićeve pogibije.

 

(Izvor: Glas Istre, MIRJAN RIMANIĆ)

Arhiva novosti