Accessibility icon

Općini Funtana-Fontane ponovno dodijeljena najviša ocjena za transparentnost proračuna

Objavljeno: 8. srpnja 2021. u kategoriji

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2021. rezultate sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina.

Općina Funtana-Fontane je pritom ponovno ocijenjena najvišom ocjenom (5) za transparentnost općinskog proračuna jer je na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavila svih pet traženih dokumenata vezanih za transparentnost proračuna: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021. te proračunski vodič za građane za 2021..

Kako napominju iz Instituta, cilj istraživanja bio je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Samo se proračunski obrazovani i pravovremeno informirani građani, vijećnici i novinari mogu konstruktivno uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te u kontrolu odgovornosti lokalnih vlasti.

Arhiva novosti