Accessibility icon

Pozdrav školi – Sigurnost djece u prometu

Objavljeno: 6. rujna 2021. u kategoriji

Povodom početka školske godine 2021./2022., svim učenicima, roditeljima i prosvjetnim djelatnicima želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu. Posebnu dobrodošlicu u školske klupe želimo prvašićima uz želju da im školski dani budu sretni, a ova školska godina početak razdoblja koje će im ispuniti djetinjstvo i cijelog života biti lijepa uspomena.

Apeliramo i molimo sve vozače da budu oprezniji u prometu pa stoga, u nastavku ove vijesti, prenosimo Priopćenje za medije Udruge za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ Funtana vezano za provedbu mini kampanje pod nazivom „Pozdrav školi – Sigurnost djece u prometu“:

„Povodom početka nove školske godine, Udruga za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ iz Funtane pripremila je mini kampanju pod nazivom „Pozdrav školi – Sigurnost djece u prometu“ koja ima za cilj vozače pozvati na pojačan oprez i izuzetno opreznu vožnju u blizini škola, vrtića, kao i na ostalim cestama koje vode prema školama i vrtićima. U tu svrhu pripremljeni su veliki plakati, koji su postavljeni na ulazima u mjesto, te manji plakati, koji su raspoređeni uz prometnicu prije autobusne stanice i ispred vrtića. S Općinom Funtana dogovoreno je da komunalni redar na početku školske godine pomogne djeci, posebice prvašićima, na siguran način prijeći pješački prijelaz.

„Vozači se zaletavaju uopće ne mareći za djecom koja prelaze pješački prijelaz. Nerijetko roditelji odustaju od školskog busa i voze djecu u školu upravo zbog straha.“ – ističu iz udruge.

Državna cesta Vrsar – Poreč, točnije dionica koja prolazi kroz Funtanu koja spaja Poreč s Vrsarom, predstavlja veliki problem. Na toj dionici promet je izuzetno gust tijekom cijele godine jer povezuje dva susjedna mjesta, a vozači vrlo često zaborave na ograničenje i činjenicu da je to prometnica kroz naseljeno mjesto.

„Brzina je na toj dionici od kružnog toka pa sve do Dinoparka ograničena na 40 km na sat i postavljeno je mnogo upozoravajućih prometnih znakova, ali očito je žurba na posao jača i uspije sva ograničenja i upozorenja poništiti. Svakodnevno smo svjedoci da se tu vozi daleko iznad ograničenja. Nažalost, tu je i činjenica da je na toj dionici nekoliko nepreglednih točaka nakon kojih je odmah pješački prijelaz, a vozači vrlo teško mogu promptno reagirati pri velikoj brzini.“ – ističu iz udruge.

Nakon dugog traženja rješenja, u dogovoru s MUP-om i Općinom Funtana, udruga je odlučila povećati percepciju vozača na način da ih plakatima podsjeti da prilagode brzinu i pažnju usmjere na pješake i djecu.

„Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.“ – ističu iz udruge.“

Arhiva novosti