Accessibility icon

Župan sa suradnicima u obilasku Općine Funtana

Objavljeno: 29. kolovoza 2014. u kategoriji

Istarski župan Valter Flego zajedno sa suradnicima - načelnikom Županijske uprave Istarske županije Valerijom Drandićem, pročelnikom za održivi razvoj Josipom Zidarićem, pročelnikom za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Marinom Grgetom i pročelnicom za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizijom Bosich, posjetio je danas Općinu Funtana gdje se susreo s načelnikom Mladenom Grgetom i suradnicima. 

Župan Flego, tom je prigodom, istaknuo kako je u proteklo vrijeme aktualna tema decentralizacije i pitanje da li i koje općine, gradove i županije treba ukinuti. Međutim, župan smatra kako takve ideje padaju u vodu kada se sagledaju konkretni rezultati, primjerice oni Općine Funtana. S takvim razmišljanjima složan je i načelnik Grgeta koji kaže kako Općina znatna sredstva ulaže u infrastrukturne projekte te podizanje društvenog standarda mještana.

 

Trenutno najveći i najvažniji općinski projekt, vrijedan 8,5 milijuna kuna, je onaj izgradnje novog dječjeg vrtića i jaslica. Sredinom rujna bit će gotovi radovi na novoj zgradi dječjeg vrtića i izvršen tehnički pregled, nakon čega slijedi opremanje soba i kuhinje, te uređenje dječjeg igrališta“, istaknuo je načelnik najavivši kako će djeca u novosagrađen vrtić krenuti nakon zimskih praznika. Vrtić je namijenjen za šezdesetak mališana, podijeljenih u tri grupe: jedna jaslička i dvije vrtićke.

 

Nadalje, dodaje načelnik, značajna su i izdvajanja za sufinanciranje troškova dnevnog boravka i troškova udžbenika za osnovnoškolce, te gotovo pola milijuna kuna proračunskih sredstava namijenjenih za učeničke i studentske stipendije.

 

Za Općinu je prioritetan bio i program poticane stanogradnje, u sklopu kojeg je sagrađeno 14 stanova čiji su ključevi nedavno podijeljeni vlasnicima.

 

Načelnik je župana upoznao i s projektima na području izgradnje prometne infrastrukture poput onog rekonstrukcije državne ceste, koja je pri samome kraju.

„U suradnji s Hrvatskim cestama dogovorena je obnova kompletne dionice državne ceste kroz Funtanu, izgradit će se rotor na ulazu u Zelenu lagunu, rotor na ulazu u samo naselje kod skretanja za autokamp Puntica, a duž cijele dionice ceste predviđena je pješačko-biciklistička staza“, rekao je Grgeta dodajući kako se u narednom razdoblju planira obnova ostalih prometnica te uređenje dodatnih parkirališta. Također, u starom djelu naselja nužna je zamjena vodovodnih cijevi.

 

Govoreći o turizmu, Općina je u proteklih godinu dana usvojila urbanistički plan uređenja ugostiteljsko-turističke namjene Zelena laguna i time stvorila uvjete za razvoj novih sadržaja. Jedan od njih bit će manji autokamp, planiran za iduću sezonu. Poboljšanju kvalitete ponude u turizmu, svakako će pridonijeti i uređenje plaže uz šetnicu Funtana-Bijela uvala za što je Općina Funtana od Ministarstva turizma dobila 350 tisuća kuna za izradu cjelokupne projektne dokumentacije. Nakon sezone, u planu je još jedan turistički projekt – uređenje zone Šterne i Perila gdje je predviđen tematski park i mala ljetna pozornica.

 

Jedna od tema radnog sastanka je bila i mogućnosti koje pružaju europski fondovi putem kojih Općina Funtana želi obnoviti zgradu stare škole te ju prenamijeniti u prostor za društvene  aktivnosti i urede Općine. Župan Flego ponudio je pomoć odijela za međunarodnu suradnju i europske poslove koji sličnih iskustava ima s europskim projektom u Završju.

 

Nakon održanog sastanka, župan i suradnici obišli su zgradu budućeg dječjeg vrtića i jaslica kako bi iz prve ruke vidjeli napredak radova. 

Arhiva novosti